ANNE BEBEK YOGASI HAKKINDA

Hamilelik sürecini tamamlayan, bebeğini kucağına alan, yeni yaşam şartlarına fiziksel ve ruhsal yönden uyum sağlamaya çalışan annelerin bebekleri ile birlikte yapabilecekleri, eğlenerek, hareket etmek ve rahatlamak için en etkili yöntemlerden biri anne ve bebek yogası. Bebekle beraber yapılan yoga pozlarının yanı sıra, masaj, dokunma, kucaklama ve derin gevşeme içeren dersler sonrasında bebeğinizin iyi hissettiğini deneyimlemek ise en büyük hediye. Bebeğin anneyle iletişiminin mutlu ve huzurlu olması ileriki yaşlarında da mutlu bir iletişimin temeli demek. Bebeklerde derin bir gevşeme sunan anne ve bebek yogasında sindirim ve sinir sistemi de dahil edilerek bebeğin vücut sistemleri uyarıldığı için bebekler daha rahatlıyor ve bu da anneleri müthiş huzurlu kılan bir deneyim oluyor.

Biz de "Anne Bebek Yogası" hakkında merak ettikleriniz için Nefess İstanbul eğitmenlerinden Sima İbrahimiye Olcer ile konuştuk:

Anne bebek yogasına anneler bebekleri kaç aylıkken katılmaya başlayabiliyor?
Altı haftalıktan itibaren başlayabilirler. Ne kadar erken o kadar iyi. Geç baslayanlar keşke daha önce gelseydik diyorlar. Çünkü çok kısıtlı bir zaman aralığında yapılabiliyor. Maksimum fayda sağlamak için erken başlamak daha iyi.

Anne bebek yogası tam olarak neyi kapsıyor?

Meditasyon, nefes teknikleri, fiziksel hareketler, şarkılar, oyunlar, derin gevşeme. Beden esniyor, güçleniyor ve gevşiyor. Zihin boşalıyor ve farkındalık artıyor.

Bebeklere annenin yardımıyla hareket ettiriyorsunuz. Bebek tüm bunları nasıl algılıyor?
Bebeklerin istemdışı hareketlerden bilinçli hareketlere geçişini kolaylaştırıyor yoga. Bazı bebekler ilk andan itibaren cevap veriyor, uyum sağlıyor ve eğleniyor. Bazı bebekler ilk başta biraz karşı koyabiliyor. Ama hepsi çok kısa sürede alışıyorlar ve genelde ders sonunda rahatlamış oluyorlar. Zaman zaman sadece anneler hareket ediyor. Bebekler de annelerini seyrediyor ve çok eğleniyorlar. Şarkılar ve tekerlemeler de cok fazla var derslerimizde. Bundan da olumlu etkileniyor bebekler. Ağlayanlar genelde susuyor. Evde uyurken derslerde söylediğimiz ninnilerle uyuyan bebekler var.

Gaz sorunu olan bebekler ya da başka sorunları olan bebeklerde yoga hareketleri değişiklik gösteriyor mu?

Kesinlikle evet. Özellikle kalça – karın bölgesi hareketlerini yaparken bebekler sürekli gaz çıkarıyor. Bazen bir kaç gündür kakasını yapmamış olan bir bebek ders esnasında kakasını yapabiliyor. Annelere evde de pratik yapmalarını öneriyorum. Katılanlar faydasını gördüklerini söylüyorlar.

Sezaryen ya da normal doğum çocukları arasında bir fark oluyor mu yoga yaparken?

Hayır olmuyor.

Anne ve bebek yogası ne kadar zaman devam ettirilmelidir?

Bebek emeklemek ya da yürümek suretiyle kaçıp gidene kadar ya da kesinlikle huzursuzlanıp yapmak istemeyene kadar katılabilirler. 1 yaşına kadar derslerime gelen öğrencilerim oldu.

Genellikle anne bebek yogasına gelen annelere neler önerirsiniz?

6 haftalık bir bebekle yapılabilecek başka bir aktivite bilmiyorum. Evden çıkmaya üşenmesinler. Bebeklerin uyku saatlerine takılmasınlar. Bebekler çok kolay adapte olabiliyorlar. Annelerin rahat olması daha önemli. Erken dönemde mobil olmaya alışırlarsa ileriki dönemlerde çok rahat ederler. Benim iki tane kızım var. Her yere taşıdım onları. Orada burada uyumaya uyanmaya alıştılar. Şimdi kocaman oldular ve hala rahatlıkla gezebiliyoruz.

Sizce anne bebek yogası neden yapılmalıdır?

Çok değerli ve şifalı bir aktivite olduğuna kalpten inanıyorum. Anne - bebek arasındaki bağı güçlendiriyor. Bebeğin fiziksel ve duygusal gelişimine müthiş bir katkı sağlıyor. Annelerin forma girmesine ve sosyalleşmesine yardım ediyor. Daha sayamayacağım pek çok faydası var.

Faydaları

*Vücudu fiziksel olarak güçlendirir.
*Sindirimi kolaylatırarak gazlı ve kolik bebeklere şifa verir..
*Vücut sistemleri arasındaki denge ve uyumu sağlar.
*Bebeklerin refkleslerden bilinçli hareketlere geçmelerine yardımcı olur.
*Tüm duyu organlarını uyarır.
*Bebekleri sakinleştirir ve uyku düzenlerinin gelişmesine destek olur.
*Bebek ve ebeveyn arasındaki bağın kurulmasına yardım eder ve iletişimi arttırır.
*Bebeği güvenli taşıma kousunda ebeveyni bilgilendirir.
*Dokunsal uyarılmalarla bebeğin beyin ve sinir sisteminin gelişmesine katkıda bulunur.
*Bebekleri becerilerini arttırarak karşılaşacakları zorluklarla baş edebilmelerini sağlar.
*Hem anneler,hem bebekler için çok eğlencelidir.
*Her bebeğin özgür bir bireye dönüşmesinin kutlamasıdır!